ANUNŢ TUTUROR IUBITORILOR DE FOTOGRAFIE ŞI PREZENTARE A FRUMOSULUI PORT POPULAR ROMÂNESC TRADIŢIONAL DIN SATUL PALOŞ ARDEAL, DE ASEMENEA VOR FI PREZENŢI ŞI TINERI ÎMBRĂCAŢI ÎN COSTUME POPULARE ROMÂNEŞTI.
MIERCURI 26 IUNIE 2013 ORELE 16,30 ,VA AVEA LOC LA HOTELUL CAVALER DIN SIGHIŞOARA ,ÎN SALA DE CONFERINŢE DE LA ETAJUL UNU - VERNISAJUL EXPOZIŢIEI DE FOTOGRAFIE VECHE ŞI NOUĂ - CE ILUSTREAZĂ FRUMOSUL PORT POPULAR ROMÂNESC DIN SATUL PALOS-ARDEAL. ÎN CADRUL PROGRAMULUI SE VA PREZENTA ŞI UN D.V.D. CU ÎNREGISTRAREA UNUI SPECTACOL DE JOCURI TRDIONALE CE A AVUT LOC ÎN PIAŢA SATULUI ŞI A FOST TELEVIZAT .
EXPOZITIA ESTE REALIZATA DE CĂTRE NICOLAE CODREA FIU AL SATULUI PALOŞ ,SUB EGIDA -ASOCIAŢIEI LITERARE CRENELURI SIGHIŞORENE -
INTRAREA ESTE LIBERA ..
CUVÂNTAREA ŢINUTĂ DE CĂTRE REALIZATORUL EXPOZIŢIEI DE FOTOGRAFIE ,D-NUL Nicolae Codrea .
STIMATA ASISTENTA ,
Buna ziua şi bun venit tuturor.
Prin fotografiile pe care le expun astăzi,cu ocazia acestui vernisaj,doresc să pun în evidenţă "frumosul nostru port popular romanesc "din satul Paloş-Ardeal,sat situat în fostul judeţ Târnava Mare,astăzi situat în jud.Braşov.
Fotografiile sunt realizate în perioada anilor 1890-2012 şi provin din arhive ,de la săteni,iar cele recente color sunt realizate de mine . Am pus un accent deosebit pe ţinuta vestimentară,pe pisele componente ale costumelor populare,lucrate cu măiestrie şi păstrate cu mare grijă în lăzile de zestre ale fiecărei case de la ţară .
Ne atrage în mod deosebit atenţia ;costumele femeiesti ,în special iile,prin cusăturile manuale de la gulere,de pe mâneci ,altiţele,fodorii,dantelele şi pumnişorii..
De asemenea împodobirea capului la fete cu zgherdanul,la neveste cu vălitoarea ,legatul cu cârpa cu bujori şi a broboadei (cârpa grea )cu franjuri. Cheptarele crăpate,laibărele brodatei, dantelate,cureluşele cu mărgele ,şorţurile înflorate din stofe fine,rochile,rochierul,crătinţele şi surţurile cu ruji.
La bărbaţi,frumoasele pălări din pâslă cu boruri şi bertie înflorată, cu ciucuri la cele ale feciorilor.Cârpele înflorate purtate la gât,de asemeni cu ciucuri roşii din lână în colţuri.
Cămaşile cu gulere cusute cu ciupage în modele geometrice ,mânecile cămaşilor terminate cu benţe şi pumnaşi frumos lucrate cu ajururi cu galben cusuţi în pui si strâmbuleţi.
Cheptarele înfundate cusute în flori şi boboci de trandafir rosii cu frunze verzi .
Şerparele din piele de bovină imprimate cu flori şi modele prin presare,cusute cu şiret colorat dor din piele şi acesta .
Curelele cu bunghi,purtate de feciori.Ciareci ardelenesti -rumâneşti - pentru cizme din postav alb bătut la piuă ,cât şi cei pentru purtat cu bocanci sau ghete ,tiviţi jos la manşetă cu model "în pui" sau în linie neagră cu fir de lână în colţişori. Cioareci ardeleneşti -rumâneşti - nu au găitane ,adică pe acestia nu sunt cusute modele cu şnur negru în jurul orificilor ce ţin loc de buzunare,aşa cum sunt la iţarii secuieşti .Încălţămintea este cea tradiţională,cunoscută din vechime ,opincile din piele de porc,apoi ghetele, bocancii;cizmele din piele de capră moi,cu burduf pentru femei ,iar la bărbaţi,cizmele din piele de bovină "cizme de box "cu carămbul înalt şi tare,lăcuite în negru .
O particularitate de remarcat este aceeia că ;în trecut cizmele se puteau încălţa pe oricare dintre picioare ,dreptul sau stângul.
Vara femeile purtau şi poartă şi astăzi,pantofi sau pantofi- sandala .
Portul popular din Paloş-Ardeal este unic ne având influenţe din alte zone etnofolclorice.Unele asemănări ale motivelor florale cusute pe unele piese se regăsesc doar în zona etno-folclorică a Cohalmului,(Rupea de astazi) în zona cursului Oltului mijlociu,de la satele Mateiaş,Bogata Olt,Hoghiz,Fântana ,Cuciulata şi cele două sate Comana de sus şi Comana de jos,dar şi pe la Drauşeni şi Homorod,comuna învecinată cu comuna noastră Caţa.
Urmând cursul Oltului spre Şercaia ,Făgăraş,zona Hârtibaciului şi Sibiului ,nuanţele viu colorate se pierd,se atenuează şi în cusăturile costumelor predomină culorile albastru şi negru .
STIMATĂ ASISTENŢĂ
Stimati invitaţi ,stimaţi participanţi la acest vernisaj.
Doresc să aduc mulţumiri tuturora pentru participare,celor prezenţi aici de faţă la eveniment .
Domnului
ing.BAŞA PETRU,care prin generozitatea sa ne-a pus la dispoziţie gratuit această sală de conferinţe cu toate dotările necesare .
Încă odată mulţumiri adresate domnului ing. Başa Petru,atât în numele meu cât şi în numele - Asociaţiei Literare Creneluri Sighişorene ,al doamnei Costescu Gabriela, preşedinte al asociaţiei,din care fac şi eu parte ,de asemenea tuturor colegilor noştrii din asociaţie,pentru sprijinul acordat .
Domnilor ;Dr.Stelian Larga ,preşedinte al despărţământului ASTRA sighişoreană ,originar din satul Paloş-Ardeal.
D-lui,ing.Nicu Băia, secretar al ASTREI,fiu al satului Paloş-Ardeal.
Tuturor paloşenilor prezenţi acuma aici şi celor care au pozat în diferite ocazii , la serbările populare la diferite serbări religioase,îmbrăcaţi în costume populare româneşti,tradiţionale satului nostru românesc.
Preotilor parohi ;pr.Cornel Şirjita ,plecat în America şi pr.paroh Silviu Popescu care păstoreşte astăzi credincioşii din satul Palos Ardeal.
Domnului primar al comunei Caţa Vocilă Gh.şi soţiei sale Maria ,fii ai satului Paloş-Ardeal care organizează şi găzduiesc la Paloş ,frumoase spectacole folclorice prin care promovează ,costumele populare ,jocurile ,obiceiurile ,datinile noastre din străbuni .
Mijloacelor de mas-media Televiziunea TÂRNAVA TV.,ziarului Jurnalul Sighişoara Reporter şi Independentul Sighişorean,prezenţi aici la vernisaj.
Aduc mulţumiri şi un GÂND PIOS ,celor care nu mai sunt printre noi ,dar apar în aceste poze îmbracaţi în costume populare .Celor care au contribuit în decursul timpului la promovarea portului nostru popular şi ale datinilor străbune,aceştia fiind ;
Gheorghe CERNEA (1898-1965) etno-folclorist ,muzeograf,colecţionar ,dascăl şi patriot,participant la marile evenimente naţionale .
Rozalia CERNEA (1895-1988),sora folcloristului cunoscută ca ;POETA A TÂRNAVELOR .
Membrilor "REVISTEI ASOCIAŢIEI FIII SATULUI PALOŞ - ARDEAL ",duşi dintre noi şi anume ;Eugeniu Mafteiu ,Valeria Teodoreanu ,
prof.univ.dr.doc.Gh.Băia , prof.emerit Vasile Ghibedia ,cpt.Gligorie Codrea şi alţi înaintaşi, oameni de cultură originari din Paloş,dinastiei de preoţi Gheaja ,originari din Daneş ,care au slujit la Paloş vreme de peste 160 de ani ,patru generaţii de preoţi,din 1780 pana în 1948.
Dascălilor Eroftei Bârsan , Ioan Tarcea , Gh.Codrea ,Dumitru Răgneală .
Regretatei Ştefan Marioara şi soţului ei Nicolae ,care de asemenea au promovat în toate ocaziile şi la toate evenimentele ,portul,şi datinile străbune ale paloşeniilor.
Mulţumiri aduc cu această ocazie şi celor în viată ,membrii ai Revistei Asociaţiei Fiii Satului Paloş-Ardeal - doamnelor Anny Mafteiu ,fiicei sale Mihaela Varga din Bucureşti care mi-au pus la dispozţie poze originale ,vechi din arhiva revistei amintite .
Din această asociaţie am făcut şi eu parte ca membru cotizant ,atâta cât a funcţionat între anii 1990 - 2000,cu ultimul număr editat ,nr.8/1990.
De asemenea fotografii vechi mi-au fost puse la dispoziţie şi de către săteni,pentru care la mulţumesc ,iar unele dintre acestea fiind din familia noastră bunici ,părinti din colecţia personală .
Vă invit în continuare a urmări pe ecran proiecţia unui spectacol de jocuri populare româneşti din Paloş,după care vom continua la protocol pentru impresii si schimburi de idei.
Închei din nou pentru a vă mulţumi şi invita ca sâmbătă 29 iunie 2013 de sărbătoarea Sf. Apostoli Petru şi Pavel ,ocrotitorii bisericii noastre din PALOŞ ,sărbătoarea hramului ,să binevoi-ţi a participa la slujba religioasă şi la Sfântul mazlu, cu aceasta ocazie voi expune şi la Paloş, panourile cu fotografii, la Caminul Cultural . MULŢUMIRI PENTRU AUDIERE . Realizatorul NICOLAE CODREA .
Sighişoara la 26 iunie 2013 .
P.S...Am completat acest album cu fotografii realizate în data de 29 iunie a.c. la Sărbătoarea Hramului Bisericii din Paloş şi de asemenea cu cele realizate la Serbarea Fiilor Satului Paloş din data de 16 august 2013. Cu aceste doua ocazii ,după vernisajul de la Sighişoara din 26 iunie ac.expoziţie de fotografie a fost prezentată publicului de trei ori,aceasta putând fi vizionată în continuare şi pe internet pe acest siteu,sau accesând pe Google -Paloş Ardeal- Albume foto - nicopa -
Sighişoara la 18 septembrie 2013.